Nukleärt, Nyheter

Irans utrikesminister: ett kärntekniskt avtal innan tidsfristen i november osannolikt

Iranska regimens utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, tonade på onsdagen ner chanserna till framsteg vid kommande samtalsrundor med P5+1-gruppen och sade att ”det är osannolikt att parterna ska kunna nå ett slutligt kärntekniskt avtal före utgången av den fyra månader långa förlängningen av förhandlingarna”.

”Även om parterna skulle lyckas med att finna en allmän överenskommelse innan tidsfristen, kommer de fortfarande behöva mer tid för att förhandla om detaljerna i ett eventuellt avtal, tillade Zarif enligt regimens nyhetsbyrå IRNA.

Zarifs utspel kommer efter kommentarer från prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, som sade nyligen att ”relationer med USA och förhandlingar med detta land är inte bara meningslösa utan kan även ha nackdelar”.

”En del i Iran tänker att landets problem kommer att lösas om vi förhandlar med USA. Men utvecklingen under det gångna året visade återigen att idén var fel”, påpekade Khamenei i ett tal på onsdagen inför tjänstemän från regimens utrikesdepartement, landets ambassadörer och diplomater i utlandet.