Nyheter

Khamenei: Samtal med USA är meningslöst och leder ingenstans

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei säger att Iran är redo att samarbeta med alla länder utom USA och Israel, rapporterar prästerskapets nyhetsbyrå Tasnim News som är knuten till revolutionsgardets Quds-styrka.

Khameneis utspel i ett tal inför tjänstemän från regimens utrikesdepartement och dess ambassadörer och diplomater i utlandet, rapporterar Tasnim News på onsdagen.

Khamenei betonade i sitt tal att relationer med USA och förhandlingar med detta land är inte bara meningslösa utan kan även ha nackdelar med undantag i enstaka fall, en hänvisning till de pågående förhandlingarna inom kärnteknikfrågan.

”En del i Iran tänker att landets problem kommer att lösas om vi förhandlar med USA. Men utvecklingen under det gångna året visade återigen att idén var fel”, påpekade Khamenei i sitt tal.

Den högsta andlige ledare tillade också att han redan var medveten om att direkta förhandlingar med USA inte är lösningen.

”Amerikanernas ton blev mer kränkande och hårdare efter att förhandlingarna började och de uttalade mer arroganta förväntningar på möten [med iranska representanter] och på offentliga forum”, betonade han.

”Men iranska tjänstemäns svar mot deras irrationella krav var starkt och det stod äntligen klart från början att förhandlingarna inte är till någon nytta trots vissa människors fantasi … De [amerikanerna] hävdar att sanktionerna inte är nya och har införts tidigare men de har faktiskt infört nya sanktioner [mot Iran]”, tillade Khamenei argsint i en indirekt kritik mot interimsavtalet mellan iranska regimen och P5+1-gruppen där världsmakterna går med på att inte införa nya ekonomiska straffåtgärder mot Iran i utbyte mot begränsade restriktioner för prästerskapets kärnteknikprogram. Interimsavtalet förlängdes nyligen med ytterligare fyra månader och gäller fram till den 24 november.

Khamenei betonade dock att han inte är emot fortsatta förhandlingar inom kärnteknikfrågan men varnade samtidigt för risken att direkta samtal med USA kommer att skada Irans anseende.

”Den allmänna opinionen i världen kommer att anklaga oss för osäkerhet och den västerländska motparten kommer med hjälp av sin massiva propaganda hävda att den Islamiska republiken lider passivitet”, förklarade han inför regimens diplomatkår.

Khamenei noterade dessutom att frågan om Irans förbindelser med Israel är helt uteslutet och omöjligt.