Nukleärt, Nyheter

IAEA oroad över brist på iranskt samarbete om misstänk kärnvapenforskning

Internationella atomenergiorganet (IAEA), FN:s kärntekniska övervakningsorgan, är oroligt över Irans nuvarande brist på engagemang när det gäller en utredning om dess misstänkta forskning kring kärnvapenutveckling, sade diplomatiska källor till Reuters på tisdagen inför nästa månads tidsfrist för Teheran att öka sitt samarbete med organet.

Västerländska tjänstemän vill att iranska regimen besvarar IAEA:s frågor beträffande anklagelser om tidigare kärnvapenforskning, något som Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade i 2002 och som prästerskapet förnekar.

De västerländska tjänstemännen betonade att Irans klargörande av IAEA:s oro kommer att påverka de pågående diplomatiska ansträngningarna från världens sex stormakter att förhandla fram ett långvarigt avtal med iranska regimen i ett försök att lösa ett tio år gammalt dödläge över regimens kärnteknikprogram.

Iranska regimen fortsätter dock att avvisa IAEA:s misstankar och hävdar att dess anklagelser bygger på felaktiga och falska uppgifter från deras fiender. Men under det senaste året sedan Hassan Rohani tog över som president har regimen lovat att arbeta mer aktivt med IAEA i syfte att klara upp anklagelserna.

Iranska regimen och IAEA nådde i slutet av förra året ett avtal om stegvist samarbete i strävan att få fart på den sedan länge avstannade utredningen. Enligt denna överenskommelse gick prästerskapet med på att genomföra fem förtroendeskapande åtgärder innan den 25 augusti varav två med direkt koppling till IAEA:s utredning om misstänkt iransk kärnvapenforskning. Detta efter att trycket på iranska regimen ökat genom allt hårdare ekonomiska straffåtgärder från både USA och EU mot Iran och dess oljesektor.

Iranska regimen ska enligt Reuters ha för två månader sedan gått med på att påbörja dessa åtgärder. ”Men än så länge verkar det ha varit lite, om någon, verklig engagemang från iranska sidan för att ta i tu med dessa anklagelser”, sade källor till Reuters på villkor av anonymitet.

Iranska regimens statliga television tillkännagav på onsdagen att ”de kärntekniska förhandlingarna med världens sex stormakter skulle återupptas i början av september efter att parterna kunde enas om att fortsätta dialogen i ytterligare fyra månader för att försöka nå en slutlig överenskommelse om Teherans kärnteknikprogram”.

“Förlängningen av förhandlingarna visar att det råder en positiv stämning”, sade taleskvinnan för regimens utrikesdepartement Marzieh Afkham under en presskonferens i veckan men betonade att det fortfarande råder stora skillnader mellan parterna när det gäller prästerskapets anrikningskapacitet.