Nukleärt, Nyheter

Samtalen om iranska regimens atomprogram förlängs med 4 månader

Iranska regimen och världens sex stormakter kom på fredagen överens om att förlänga förhandlingarna om regimens kärnteknikprogram med fyra månader, rapporterar Reuters från Wien genom att citera anonyma diplomater som står nära förhandlingarna.

Förhandlingar med iranska regimen om dess misstänkta kärnteknikprogram har pågått till och från under ett decennium. Syftet med förhandlingarna är att arbeta fram ett slutgiltigt avtal där iranska regimen stoppar sitt kärnteknikprogram i utbyte mot stegvisa sanktionslättnader.

Iran, USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina, den så-kallade P5+1 eller EU3+3-grupppen, hade tidigare den 20 juli som en tidsfrist för ett eventuellt långsiktigt avtal. Men parterna var tvungen att förlänga tidsfristen efter att diplomater sade att de inte kunde överkomma betydande skillnader i de viktigaste frågorna.

“Vi har nått en överenskommelse om att förlänga samtalen” sade en högt uppsatt iransk diplomat till Reuters på villkor av anonymitet. Andra diplomater som Reuters pratade med bekräftade den iranska diplomatens tillkännagivande.

Förlängningen som parterna kom överens om under fredagen börjar gälla den 21 juli och samtalen för att arbeta fram ett långsiktigt avtal kommer sannolikt att återupptas i september, sade diplomater till Reuters. ”Målet är att avsluta förhandlingarna vid slutet av november”, tillade de.