Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen och väst misslyckas med att nå ett kärnteknikavtal

Iranska regimen håller fast vid ”omöjliga och inadekvata” positioner under de kärntekniska samtalen med världens sex stormakter trots en stundande tidsfrist för ett slutgiltigt avtal som ska häva sanktioner mot regimen i Teheran i utbyte mot den stoppar sitt misstänkta kärnteknikprogram, sade en amerikansk tjänsteman på lördag skriver Reuters.

”Vi står fortfarande väldigt långt ifrån varandra i vissa frågor och självklart när det gäller [Irans] anrikningskapacitet”, tillade en ledande tjänsteman för Obama-administrationen till journalister timmar innan USA:s utrikesminister John Kerry anlände till Wien på söndagen för att delta i de pågående samtalen.

Viktiga aktörer som deltar i samtalen om iranska regimens kärnteknikprogram har varnat för stora skillnader i positioner mellan iranska regimen och världsmakterna när det endast återstår en vecka för att nå en uppgörelse.

USA:s utrikesminister John Kerry, väl framme i Wien för att närvara vid de pågående förhalningarna, sade att ”betydande skillnader” kvarstår, en åsikt som upprepades av både Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar.

Ett iranskt sändebud sade också att det var oklart om de stora skillnaderna kan överbryggas.

Allt fler experter och medier spekulerar om tidsfristen, den 20 juli, för att nå ett avtal måste förlängas.

”Självklart finns det några mycket stora skillnader [mellan parterna], så vi måste se om vi kan göra några framsteg”, sade Kerry till journalister innan sitt möt med Catherine Ashton, EU:s utrikespolitiske chef på söndagen.

”Det är viktigt att se till att Iran inte kan utveckla kärnvapen, att deras program är fredligt”, sade han. ”Vi är här för att försöka uppnå detta”.’

Al-Alam TV, prästerskapets arabiska tv-station, citerade Iranska regimens vice utrikesminister Abbas Araqchi, med att säga att det råder fortfarande oenighet i ”alla stora och viktiga frågor”.

”Vi har inte haft möjlighet att minska skillnaderna i viktiga frågor och det är inte klart om vi kan göra det”, sade Abbasi. Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, använde sitt Twitter-konto för att understryka behovet av ärliga diskussioner och sade, ”Förtroende är ömsesidigt”.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius sade till internationella medier att ”[parternas] positioner är fortfarande långt ifrån varandra”, medan Storbritanniens utrikesminister William Hague har talat om ”mycket betydande skillnader”.

Tysklands utrikesminister, Frank Walter Steinmeier, sade på söndagen att bollen nu ligger på ”Irans planhalva”. ”Det är nu upp till Iran att avgöra om de strävar efter ett sätt att samarbeta med internationella samfundet eller om de vill vara isolerade”, sade Steinmeier enligt al-Jazeera..

”Jag hoppas att dagarna fram till 20 juli ska ge Teheran tillräckligt med tid för att återspegla och slutligen bana väg för en överenskommelse. Bollen ligger nu i Irans planhalva.

Tidigare i veckan, sade prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei att ”Iran kommer så småningom behöva tiotusentals centrifuger för landets kärnenergiprogram”. Inom fem år kommer Iran behöva mycket mer än de 10.000 centrifuger som världsmakterna vill begränsa, sade han i ett tal i tisdags.

Khamenei uttryckte även ett starkt stöd för iranska regimens förhandlingsdelegation i Wien, vilket internationella medier tolkade som ett lyft för regimens ”moderata” president Hassan Rohani, som har anklagats av regimens hårdföra fraktioner för att göra för stora eftergifter i kärnkraftsfrågan.