Nyheter

Iranska regimen tvingas betala miljarder i skadestånd för terrorbrott

Irans centralbank måste överlämna 1.75 miljarder dollar ( ca 12 miljarder kr) till familjer till hundratals amerikaner som dödats i terrorattacker sponsrade av iranska regimen, rapporterar flera internationella medier däribland Bloomberg på onsdagen.

Detta efter att en federal appellationsdomstol avslog bankens överklagan av en tidigare skadeståndsdom.

Pengarna, som var frysta på ett enhetskonto i amerikanska banken Citigroup på grund av amerikanska sanktioner, måste användas för att ersätta offren i terrorrelaterade domar, sade amerikanska appellationsdomstolen i New York i sitt beslut på onsdagen.

De tre domarna i panelen avslog iranska centralbankens argument om att en lag från 2012 som tillåter beslag av [bankens] kapital bryter mot den amerikanska konstitutionen samt ett tidigare avtal mellan USA och Iran.

Domen kommer efter en stämning från Deborah Peterson, syster till James Knipple, en amerikansk marinkårs kapten som dödades när terrorister genomförde en bombattentat mot militära baracker i Beirut i oktober 1983.

Manhattans distriktsdomare Katherine Forrest beordrade i ett domstolsbeslut från förra året att [de beslagtagna] pengarna skulle lämnas över till en fond upprättade för offrens familjer vilken har miljarder dollar i obetalda skadeståndsdomar mot Iran.

Iranska regimens centralbank överklagade domen.

Lagen, Iran Threat Reduction and Syria Human Rights Act, antagen av amerikanska kongressen i 2012 stipulerar att pengarna ”skall användas” för att betala domarna mot Iran.

Iranska centralbankens pengar fanns på ett konto som tillhörde Clearstream Banking SA, en finansiell mellanhand som tog hand om kontot för kundernas räkning. Bland kunderna märks italienska banken Banca Ubae SpA där iranska centralbanken är kund, enligt appellationsdomstolen.

David Lindsey, en advokat som representerade iranska centralbanken, kunde inte nås omedelbart för kommentarer om domen, skriver Bloomberg på onsdagen.