Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN uppmanar att atomsamtal med Iran inkludera mänskliga rättigheter

Samtal mellan Iran och sex stormakter som syftar till att säkra en långvarig uppgörelse om Irans omtvistade kärnenergiprogram bör inkludera människorättsfrågor, sade FN-chefen för mänskliga rättigheter på torsdagen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay sade att FN är särskilt orolig för avrättningar i Iran, bland annat den planerade avrättning av en kvinna som dömts för att ha mördat sin man vid 17 års ålder.

”Jag uppmuntrar att varje samtal med Iran täcka helt situationen för de mänskliga rättigheterna. Vi behöver ett åtagande från Iran om att de kommer att skydda de mänskliga rättigheterna för sina medborgare”.

Iran och sex stormakter återupptog samtalen på torsdag för att fästa en långsiktig överenskommelse senare denna månad om Teherans omtvistade kärnenergiprogram, som syftar till att överbrygga fortfarande stora skillnader i förhandlingspositioner.

Pillay sade förra veckan att mer än 250 människor tros ha avrättats i Iran i år.

Mörkertalet är stor men minst 360 personer har avrättats i landet  sedan årsskiftet 2014, enligt FFFI:s egna beräkningar