Nyheter

John McCain: Samarbete med Iran höjden av dårskap

Den ledande republikanske Arizona-senatorn, John McCain, sade i ett uttalande att ett samarbete med Iran [om säkerhetsläget i Irak] “skulle vara höjden av dårskap”.

“Verkligheten är [den] att amerikanska och iranska intressen och mål i Irak inte är allierade med varandra, och större iranskt ingripande skulle bara göra situationen dramatiskt värre” sade McCain och tillade “USA måste nu försöka minimera iransk inblandning i Irak, inte uppmuntra den”.

Ett samarbeta med Iran “skulle hetsa sekteristiska spänningar, stärka den Islamiska staten i Irak och Syrien … bidra till att fler sunniter går med i ISIS:s led, bemyndiga de mest radikala militanta shiamuslimska krafterna [i landet och regionen], fördjupa den irakiska regeringens beroende av Iran, fjärma USA:s  allierade och partner i regionen samt slå hårt mot förutsättningarna för en nationell försoning”, argumenterar McCain.

USA hyser för att samarbeta med sin ärkefiende Iran för att bekämpa terroristgruppen ISIS, som tagit stora områden i Irak och nu närmar sig huvudstaden Bagdad.

John Kerry sade igår i en intervju med Yahoo News att “USA är öppet för konstruktiva samtal med Iran om [säkerhets-] läget i Irak.