Nyheter

USA inleder direkt dialog med Iran om säkerhetsläget i Irak

Obama-administrationen förbereder sig för att inleda en direkt dialog med Iran om säkerhetsläget i Irak i syftet att driva tillbaka den radikala sunnimilis som har fått kontroll över stora områden i västra Irak, sade högt uppsatta amerikanska tjänstemän enligt The Wall Street Journal.

Dialogen, som väntas börja den här veckan, markerar den senaste i en snabb övergång till ett närmande mellan Washington och Teheran under det gångna året.

Frågan kan enligt nyhetsbyrån Reuters diskuteras redan under veckan, vid sidan av de planerade samtalen i Wien om just kärnkraftsprogrammet.

Islamiska staten i Irak och Levanten (ISIS) har bland annat intagit städerna Fallujah och Tikrit samt stora delar av den viktiga staden Mosul och ser just nu ut att ha kontrollen över omkring en tredjedel av Irak. Målet är att inta huvudstaden Bagdad, rapporterar internationella medier.

Amerikanska tjänstemän sade att det är absolut nödvändigt för Washingtonatt diskutera säkerhetsläget i Irak med Iran och andra regionala krafter i ett försök att bättre samordna ett svar mot ISIS.

USA:s utrikesminister John Kerry meddelade Washingtons strategi för sin irakiska motsvarighet, Hoshyar Zebari, i ett telefonsamtal på lördagen, enligt amerikanska UD.

“Syftet är att nå ut till det internationella samfundet och Iraks grannländer för att understryka att ISIS hotar Irak och hela regionen. Det är viktigt att vid denna kritiska tidpunkt komma till Iraks hjälp”, sade utrikesdepartementet.

Iranska regimens president Hassan Rohani sade på lördagen att hans regering var öppen för att samarbeta med USA när det gäller säkerhetsläget i Irak.