Nukleärt

Iran hotar att återuppta anrikning om samtalen misslyckas

Irans vice utrikesminister Abbas Araqchi hotade att Iran skulle återuppta urananrikningen, om ingen överenskommelse uppnås med väst, rapporter Reuters.

“Iran kommer att återvända anrikningen av uran till 20 procent renhet om en uppgörelse inte kan uppnås, sade Araghchi vid en konferens i Rom. Ett misslyckande kommer att bli en katastrof för alla”, tillade han.

Iran och sex stormakter har fört samtal om att stävja Teherans kärnvapenprogram i utbyte mot ett slut på västerländska sanktioner.

De pågående samtalen försöka vända en tillfällig uppgörelse som nåddes i november förra året till ett permanent avtal i juli 20. Enligt interimsavtalet, åtagit Iran för att begränsa dess urananrikning till fem procent och successivt vinna tillträde till 4,2 miljarder dollar av sina oljeintäkter vilka var frysta i utländska banker och få vissa andra sanktioner lättnad.

Ledande amerikanska tjänstemän träffade Araqchi tidigare i veckan i Genève. Amerikanska utrikesdepartementet talesman Jen Psaki blev tillfrågad om en rad bilaterala möten mellan tjänstemän från P5+1 gruppen som hölls med iranska tjänstemän i Europa denna vecka inför nästa veckas förhandlingar i Wien.

Genom samtalen, har Iran förklarat att det aldrig kommer att ge upp vad de anser som sin rätt till.