Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen och USA möts i Genève för samråd i kärnteknikfrågan

Iranska regimens och internationella medier rapporterar på lördagen om direkta samtal mellan USA och iranska regimen i Genève under måndagen och tisdagen den 9 och 10 juni.

Den amerikanska delegationen leds av biträdande utrikesminister William Burns och inkluderar Obama-administrationens chefsförhandlare i kärnteknikfrågan, Wendy Sherman, samt Jake Sullivan, vicepresidenten Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare, tillkännager amerikanska utrikesdepartementet.

De direkta samtalen i Genève kommer inför de planerade förhandlingarna mellan iranska regimen och världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen, som återupptas i Wien om ca 10 dagar (mellan den 16-20 juni).

Parterna försöker arbeta fram en långvarig lösning på prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram innan den informella tidsfristen 20 juli. Då löper en interimsöverenskommelse mellan parterna ut ämnad att stoppa delar av regimens kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade sanktionslättnader.

Iranska regimens medier citerar högt uppsatta regim tjänstemän och rapporterar om regimens planerar på att hålla direkta bilaterala samtal med representanter för samtliga länder i den så kallade P5+1-gruppen. Det är oklar vem som leder prästerskapets delegation i dessa förhandlingar men den kommer att resa till Rom efter samtalen i Genève för bilaterala möten med en rysk diplomatisk delegation, den 11 och 12 juni. Enligt vissa obekräftade rapporter kommer den iranska delegationen att ledas av vice utrikesminister, Abbas Araqchi, men äeven regimens utrikesminister Javad Zarif nämns i sammanhanget.

”Det amerikanska beslutet att komma till Genève och träffa den iranska delegationen, som en högt uppsatt amerikansk tjänsteman sade skulle ledas av Irans vice utrikesminister Abbas Araqchi, tycktes reflektera Washingtons önskan att bryta dödläget”, skriver Reuters på lördagen.

”Vi har alltid sagt att vi skulle engagera oss bilateralt med iranierna, i aktivt samarbete med P5 +1, om det kan bidra till att förbättra våra insatser [att finna en lösning]”, sade den oidentifierade amerikanska tjänstemannen till Reuters. ”Vi tror att vi måste bedriva en mycket aktiv och mycket aggressiv diplomati för att testa på allvar om vi kan nå en diplomatisk lösning med Iran om landets kärnteknikprogram”, sade tjänstemannen och betonade att nästa veckas samtal i Genève inta var några förhandlingar. ”De är i själva verket ett samråd för att utbyta åsikter i god tid före nästa förhandlingsrunda i Wien” sade den amerikanska tjänstemannen till Reuters.

Samtidigt har USA:s president Barack Obama förlängt undantagen från amerikanska oljesanktioner mot Iran med ytterligare sex månader för de länder som avsevärt har minskat sin köp av iransk olja, rapporterar iranska regimens och internationella medier under fredagen.