Nukleärt, Nyheter

Nytt kärntekniskt möte mellan Iran och P5+1 i Wien den 16-20 juni

Nästa omgång av samtal mellan iranska regimen och världens sex stormakter för att lösa tvisten om Teheranregimens kärnteknikprogram kommer att hållas i Wien mellan den 16 och 20 juni, sade EU:s talesperson på tisdagen enligt Reuters.

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, hade ”mycket långa och nyttiga diskussioner” med iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif i Turkiet under måndagen och tisdagen om sätt att ta de kärntekniska samtalen framåt, sade Ashtons talesman Michael Mann.

”De undersökte olika möjligheter som en del av en pågående process. Nästa formella samtalsrunda [mellan världens sex stormakter] med Iran kommer att hållas mellan den 16 och 20 juni i Wien”, sade Mann sade ett uttalande som citeras av Reuters.

Revolutionsgardets och flera andra av regimens nyhetsbyråer avslöjade tidigt på måndagsmorgonen om ett inofficiellt tvådagarsmöte mellan Catherine Ashton och Javad Zari i Turkiet, som till en början var oannonserat, utan att avslöja vad parterna skulle diskutera. Inga representanter från den så kallade P5+1-gruppen, med USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland, närvarade vid detta tvådagarsmöte.

EU:s utrikespolitiske chef Ashton samordnar på uppdrag av P5+1-gruppen kontakterna med Iran under de långdragna förhandlingarna.

Världsmakterna vill att iranska regimen går med på att skala tillbaka sitt urananrikningsprogram och andra spridningsbenägna kärnteknikverksamhet samt accepterar tuffare FN-inspektioner i syfte att stoppa landet från att skaffa sig förmågan att snabbt kunna tillverka kärnvapen. I gengäld erbjuder de ett slut på samtliga ekonomiska straffåtgärder mot iranska regimen.

Ashton och Zarif rekommenderade efter mötet i Turkiet att parterna bör hålla ytterligare ett möte på expertnivå, sade Mann och tillade att andra politiska diskussionerna skulle fortsätta om och när det behövs.

Teheranregimen och världens sex stormakter gjorde få framsteg under den senaste samtalsrundan tidigare denna månad i Wien ämnad att finna en lösning på prästerskapets misstänkta kärnteknikverksamhet. Detta har ökat tvivel hos diplomater och experter om chanserna för ett genombrott innan den självutnämnda tidsfristen 20 juli.

Iranska regimens utrikesminister sade till prästerskapets medier på måndagen att världsmakterna ”kräver för mycket” under förhandlingarna men att hindren kan övervinnas.