Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Brådskande: Två ahwazi-araber kan avrättas imorgon

arab ahvaz
Ali Chebeishat och Sayed Khaled Mousavi, kan avrättas imorgon

Iranska regimens myndigheter ska verkställa dödsdomar för två aktivister från Irans arabiska minoritet Ahwazier, imorgon, torsdagen den 22 maj, enligt fångarnas familjer.

Ali Chebeishat och Sayed Khaled Mousavi, två Ahwazi-arabiska aktivister, har dömts till döden efter orättvisa och mycket bristfälliga rättegångar enligt rapporter.

Fyra människorättsrapportörer från FN uppmanade iranska regimens myndigheter på onsdagen att stoppa dessa två avrättningar.

”Först och främst måste de iranska myndigheterna stoppa avrättningarna och ge männen en möjlighet till rättvis rättegång”, sade de i ett gemensamt uttalande.

Ali Chebeishat och Sayed Khaled Mousavi greps i november 2012 och dömdes till döden ett år senare anklagade för ”fiendskap mot gud”.
Både män har enligt uppgifter utsatts för svår tortyr och misshandel, sade FN:s MR-rapportörer.

Bägge männen har hållits i isoleringscell i över två månader och varken deras advokat eller familjemedlemmar har någon officiell information om deras nuvarande vistelseort eller tillstånd.
”De anklagade dömdes främst eller endast på grundval av en bekännelse i tv”, som visades på Irans statliga televison i juni 2013”, sade de.
Bägge har nekats rätten att välja sitt juridiska ombud och har dessutom stoppats från regelbunden tillgång till den av domstolen utsedda advokaten.

Männens familjer har mött vedergällning för att vädja om stöd från FN, skriver FN:s rapportörer i uttalandet.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) vädjar till regeringen och utrikesdepartementet att agera omedelbart samt i kontakt med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i Iran vidta nödvändiga åtgärder i avsikt att rädda livet på de två dödsdömda människorättsaktivisterna genom att stoppa deras avrättning.