Nukleärt, Nyheter

Iran nekar FN-inspektörer tillgång till misstänkt kärnanläggning

Talman för Iranska regimens atomenergiorganisation sade på söndag att inspektörer från internationella atomenergiorganet, IAEA, ska inte få tillgång till den misstänkta kärnanläggningen vid Parchin utanför Irans huvudstad.

“Juridiskt sett har de inte rätt att besöka Parchin eftersom vi inte har accepterat och inte utövar tilläggsprotokollet (NPT) “, Sade Behrouz Kamalvandi som citeras av den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

Parchin militärkomplex har varit en stötesten i långdragna diskussioner mellan Iran och IAEA där har misstänker explosiva tester ägde rum som är “starka indikatorer på eventuell kärnvapenutveckling

Samtidigt sade chefen för Irans atomenergiorgan på lördag, Ali Akbar Salehi, att verksamheten vid tungvattenreaktorn i Arak skulle fortsätta, enligt iranska medier.

Araks tungvattenreaktor är av internationellt intresse, eftersom teoretiskt sätt används oanrikat uran, vilket skulle kunna göra det möjligt för Iran att få fram plutonium för kärnvapenframställning utan att omvärlden får insyn i hanteringen.

Igår samlades tusentals anhängare till iranska regimens hårdföra falang vid den före detta amerikanska ambassaden i Teheran för att protestera mot landets interimsavtal med världsmakterna över dess ifrågasatta kärnteknikprogram.

Hökarna anklagar regimens president Hassan Rohani och landets delegation i kärnteknikförhandlingarna för att ”ge upp Irans rätt i utbyte mot nästan ingenting”. Rohani har mött hård kritik från hökarna över regimens tillfälliga avtal med världens sex stormakter från november förra året som de kallar för att dricka en ”giftbägare”.

Enligt interimsavtalet gick iranska regimen med på att frysa delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot tillfälliga sanktionslättnader under ett halvår.
Världsmakterna och Iran förhandlar om villkoren för en slutgiltig överenskommelse om iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram.