Nukleärt, Nyheter

Hökarna i Iran protesterar mot kärnkraftsavtal

Tusentals anhängare till iranska regimens hårdföra falang samlades på lördagen vid den före detta amerikanska ambassaden i Teheran för att protestera mot landets interimsavtal med världsmakterna över dess ifrågasatta kärnteknikprogram.

Hökarna anklagar regimens president Hassan Rohani och landets delegation i kärnteknikförhandlingarna för att “ge upp Irans rätt i utbyte mot nästan ingenting”. Rohani har mött hård kritik från hökarna över regimens tillfälliga avtal med världens sex stormakter från november förra året som de kallar för att dricka en “giftbägare”.

Enligt interimsavtalet gick iranska regimen med på att frysa delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot tillfälliga sanktionslättnader under ett halvår.

Syftet är att överenskommelsen, som trädde i kraft den 20 januari 2014, ska ge parterna tid till att förhandla fram en slutgiltig överenskommelse om iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram. Väst fruktar att iranska regimen strävar efter att kunna tillverka kärnvapen medan Iran hävdar att dess kärnteknikprogram är för fredliga ändamål.