Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran hängde tre politiska fångar

Tre politiska fångar från minoritetsgruppen Baluchier hängdes lördagen den 26 april i staden Zabol (Sistan och Baluchistan-provinsen).

De tre unga fångarna var identifierade som Ali Dahmardeh, 20, Eman Galwi, 20, och Omid Peeri, 23, och dömdes till döden i summariska skenrättegångar anklagade för att ha mördat Zabols åklagare. Domen godkändes inom några dagar av prästerskapets högsta domstol.

Fångarna utsattes för grov tortyr under den femmånaders tid som de satt frihetsberövad i ett fängelse i staden Zahedan som tillhörde regimens underrättelsetjänst, visar skademärkerna på deras kropp, enligt rapport till FFFI.

Iranska regimen har dessutom avrättat två andra fångar genom hängning i Zahedan. Offren som identifierats som Mojtaba Nouri och Ali Doniyadideh, hängdes offentligt 24 april.

Prästerskapets styre i Iran har ökat trycket på politiska fångar under den senaste tiden för att förebygga folkliga protester på grund av stigande inflation och fattigdom i landet.

Omvärldens tystnad och passivitet om ökande avrättningar i Iran har uppmuntrat regimen att fortsätta och intensifiera systematiska och brutala kränkningar av de mänskliga rättigheterna och avrättningar som har överstigit antal 700 under Hassan Rouhani tid som president.

Minst 235 fångar har avrättats sedan årsskiftet i Iran, enligt FFFI:s egna beräkningar.