Nukleärt, Nyheter

John Kerry: Iran två månader ifrån atombomb

Iran är två månader ifrån att skapa sig förmågan att producera tillräckligt med kärnämne för en atombomb om de återupptar sin anrikningsprocess, varnade USA:s utrikesminister John Kerry på tisdagen.

Han talade vid ett senatsförhör i Washington samtidigt som en ny förhandlingsrunda mellan iranska regimen och världens sex stormakter inleddes i Wien. Samtalen syftar till att nå en överenskommelse om att stoppa iranska regimens kärnvapenkapacitet.

Under ett interimsavtal från november förra året, officiellt kallad den gemensamma handlingsplanen (JPA), gick iranska regimen med på att frysa av delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot tillfälliga sanktionslättnader under ett halvår.

”Jag tycker det är rättvist att säga det som jag tycker är allmänt känt i dag, [nämligen] att vi verkar i en avgränsad tid på cirka två månader”, sade Kerry till de amerikanska senatorerna.

Teheran insisterade förra månaden att landet kommer att fortsätta med konstruktionen av Araks tungvattenanläggningen trots interimsavtalet med världsmakterna om att bordlägga detta projekt som stormakterna fruktar skulle kunna producera plutonium för atombomber.

Senatens utrikesutskotts ordförande Robert Menendez sade att Arak förblev en del av en ”oroväckande” ansträngning från Teheran för att förstärka sitt kärnvapenprogram mitt i förhandlingarna.

”Deras forskning- och utvecklingskapacitet rör sig fortfarande framåt medan vi förhandlar. Detta ger dem möjlighet att tillverka mer avancerade centrifuger vilket stänger fönstret och för dem ännu närmare mot breakout-kapacitet”, sade Menendez till Kerry.

”Vi har varit mycket tydliga med att det inte finns någon legitimitet för en tungvattenreaktor i fulldrift som ger plutonium” för civilt bruk, sade Kerry och tillade ”det måste behandlas i samband med förhandlingarna och det kommer vi att ta upp.”