Nukleärt, Nyheter

200 iranska ledamöter betonar Irans rätt till urananrikning

200 av 290 ledamöter i det iranska parlamentet, Majlis, uppmanade den iranska kärnkraftsförhandlingsgruppen för att gå vidare med den princip i åtanke att inte överge det minsta av Irans nukleära rättigheter som garanteras i icke-spridningsavtalet (NPT), rapporterade den statliga nyhetsbyrån IRNA på söndag.

”Islamiska republiken i Iran har undertecknat icke-spridningsavtalet (NPT), och har alltid varit trogen till dess innehåll och agerat enligt åtaganden, är nu villiga att använda sin fulla och oförytterliga rätt att bedriva kärnenergi för fredliga ändamål”, Enligt meddelandet.

Det betonade även att den iranska nationen är också beredd att fullt ut genomföra sin rätt att fortsätta med verksamhet i samband med sin kärnbränslecykel t.ex. urananrikning som NPT garanterar.

Det betonade vidare att förhandlingarna endast bör fokusera på kärntekniska frågor och inga andra ämnen ska inkluderas som t.ex. Irans missilteknik.