Nyheter

Iranska regimen: påståendet om iranska robotar till Gaza en lögn

Iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif avvisade på torsdagen Israels påstående om att dess armé har stoppat ett skepp lastade med tiotal iranska robotar på väg till Gazaremsan, som ”lögner”, rapporterar Agence France-Presse (AFP).

”Tidigare i dag har IDF (den israeliska armén) lyckats stoppa ett försök att smuggla en iransk last med avancerade vapen som skulle skeppas till terroristorganisationer som verkar i Gaza”, skriver IDF i ett uttalande på onsdagen rapporterar TT och DN.

”Fångad precis lagom för AIPAC:s årliga anti-Irankampanj. Fantastisk tillfällighet! Eller samma misslyckade lögner”, skrev Zarif på Twitter med hänvisning till den pro-israeliska lobbygruppen AIPAC.

Den israeliska flottan bordade det Panamaflaggade fraktfartyget ”Klos C” på internationellt vatten i Röda havet, med destination Gaza, som uppavs ha en last med tiotalet robotar ombord. Israelisk militär sade i ett uttalande på onsdagen att robotarna är tillverkade i Syrien, men att de bygger på iransk teknologi, rapporterar DN och TT samma dag.

Även iranska regimens vice utrikesminister Hossein Amir Abdollahian avfärdade Israels påstående i kommentarer till regimens nyhetsbyrå IRNA och hävdade att ”detta påstående om att skicka ett fartyg med iranska vapen till Gaza är inte sant”. ”Detta påstående är enbart baserat på de repetitiva och ogrundade lögnerna från sionistiska medier” som syftar till att få kärntekniska förhandlingar mellan världsmakterna och Iran att spåra ur, tillade han.

Iranska regimens medier skrev på onsdagen att påståendet om ”det påhittade skeppet” var en ömsesidig konspiration från USA och Israel för att sätta press på Teheran och dess allierade.

”Regeringen i Iran säger att allt är en lögn”, sade Isreals premiärminister Netanyahu efter att ha besökt museet Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance i Los Angeles på tordagen. ”Om ytterligare några dagar kommer skeppet att anlända till Eilat och vi får se vem som är lögnare. Vi kommer att avslöja Irans sanna ansikte inför hela världen”, sade Netanyahu enligt the Jerusalem Posts nätupplaga på torsdagen.