Nukleärt, Nyheter

Revolutionsgardet varnar för pågående kärntekniksamtal

Befälhavare för mäktiga revolutionsgardet varnade för att skada ”nationens stolthet” under andra dagen av nya samtal kring iranska regimens kärnteknikprogram som inleddes i Wien i tisdags men förutspådde samtidigt ett ”segrande” resultat.

General Mohammad Ali Jafari varnade medlemmar i regimens delegation till de kärntekniska förhandlingarna med världens sex stormakter för att inte korsa ”röda linjer” som skulle skada landets stolthet.

Han har tidigare visat sitt motstånd mot varje försök att avveckla regimens kärnanläggningar. Detta redan tidigare denna månad då USA:s chefsförhandlare, Wendy Sherman, sade att ”Iran inte behöver ha en underjordisk, förstärkt anläggning för urananrikning som Fordo … eller en tungvattenreaktor i Arak för att bedriva ett fredligt kärnenergiprogram”.

Michael Mann, talesman för EU:s utrikespolitiske chef Catherin Ashton, sade på onsdagen att samtalen i Wien var ”väsentliga” och ”nyttiga” utan att avslöja ytterligare detaljer, rapporterade Agence France-Presse, AFP, på onsdagen.

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei har också uttryckt sin pessimism om pågående kärntekniksamtalen med världsmakterna.

”Jag har tidigare sagt… Jag är inte optimistiskt när det kommer till förhandlingarna. De kommer inte att leda någonstans, men jag är inte emot dem heller”, sade han i måndags, dagen innan den nya förhandlingsrundan för ett slutgiltigt avtal började i Wien.