Nukleärt, Nyheter

Araghchi: USA är fortfarande den store Satan i våra ögon

I en intervju med prästerskapets statliga television betonade regimens vice utrikesminister och en av dess chefsförhandlare kring kärnteknikfrågan, Abbas Araghchi, att ett [slutgiltigt] avtal kring kärnteknikfrågan innebär inte på något sätt en normalisering av förbindelserna med USA.

”Vi har problem med USA i över dussintals frågor, såsom Palestina-frågan, frågor som rör Mellanöstern, den syriska frågan, mänskliga rättigheter, USA:s strävan efter hegemoni, global hegemoni, samt frågor som rör överdrivna krav och mobbning”, sade han.

”Alla dessa frågor är fortfarande kvar. Ingenting har förändrats. USA är fortfarande den store Satan i våra ögon”, tillade han.

Iranska regimens regering har för första gången åtagit sig att tillhandahålla Internationella atomenergiorganet (IAEA) med information om misstänkt forskning kring kärnvapenstridsspetsar, rapporterar flera internationella medier däribland New York Times (NYT).

Detta ska parterna ha kommit överens om enligt NYT:s rapport efter det senaste mötet mellan iranska regimen och representanter från IAEA, FN:s kärntekniska övervakningsorgan, i Teheran på söndagen som en del i en ny serie av förtroendeskapande åtgärder.

Åtgärderna omfattar även ytterligare inspektioner av kända kärnanläggningar och klargöranden kring frågor som IAEA har bett om från Iran under flera års tid, rapporterade ISNA, en av regimens nyhetsbyråer.

Enligt överenskommelsen ska iranska regimen ge en ökad tillgång till och information om urangruvor nära staden Yazd, en anläggning nära staden Ardakan, landets laserproduktion samt tungvattenreaktorn nära staden Arak.

Helgens överenskommelse mellan Iranska regimen och IAEA ska stå klart senast den 15 maj, enligt NYT. IAEA misslyckades dock med att förhandla fram ett tillträde till militäranläggning Parchin beläget söder om Irans huvudstad Teheran, där USA misstänker att iranska regimen har genomfört  testsprängningar relaterade till kärnvapentillverkning.

Under 2006 ,

Iranska regimen tillät IAEA:s inspektörer att besöka utvalda delar av Parchin-anläggningen vid två tillfällen under 2006 men har därefter avvisat alla krav på att öppna upp militäranläggningen för ytterligare inspektioner.

I en intervju med prästerskapets statliga television betonade regimens vice utrikesminister och en av dess chefsförhandlare kring kärnteknikfrågan, Abbas Araghchi, att ett [slutgiltigt] avtal kring kärnteknikfrågan innebär inte på något sätt en normalisering av förbindelserna med USA.

”Vi har problem med USA i över dussintals frågor, såsom Palestina-frågan, frågor som rör Mellanöstern, den syriska frågan, mänskliga rättigheter, USA:s strävan efter hegemoni, global hegemoni, samt frågor som rör överdrivna krav och mobbning”, sade han.

”Alla dessa frågor är fortfarande kvar. Ingenting har förändrats. USA är fortfarande den store Satan i våra ögon”, tillade han.