Nukleärt, Nyheter

USA varnar för ett militärt angrepp mot Iran

Iranska regimens president Hassan Rohani varnade Israel på torsdagen om att Israel kommer att ”ångra sig” om det angriper landets kärntekniska anläggningar. I de pågående kärntekniska samtalen med väst, insisterade Rohani att Iran ”under inga omständigheter” kommer att förstöra någon av sina befintliga centrifuger.

”Inom ramen för icke-spridningsavtalet och fredlig kärnteknik kommer vi inte att acceptera några begränsningar”, sade Rohani i en intervju med CNN.

USA:s utrikesminister John Kerry sade samtidigt till al-Arabiya på torsdagen att USA kommer att överväga använda ett militärt alternativ om Iran bryter mot sin del av interimsavtal med väst och fortsätter anrika uran.

”Om de bestämer sig för att bryta mot denna överenskommelse och startar anrikning igen är det militära alternativet tillgängligt och USA är beredd att göra vad det måste göra”, sade Kerry och tillade ”jag tror inte att detta skulle vara ett klokt val av Iran”.

Kerry kommenterade även framtida relationerna mellan USA och Iran och sade att efter framsteg i kärnteknikfrågan kommer Washington att tackla flera problem med Teheran, liksom dess stöd för Hizbollah och finansiering av terrorism i Mellanöstern.

”Iran är en statlig sponsor av terrorism. Iran sponsrar Hizbollah just nu. Hizbollah är engagerad i våldet i Syrien. Vi finner det mycket stötande”, sade han.

”Men man måste ta det ett steg i taget. Vi fokuserar på det första steget, vilket är det kärntekniska programmet. Vi är beredda att samarbeta med Iran på andra frågor”, fortsatte han.

På frågan om USA kommer att be Iran att avväpna Hizbollah, svarade Kerry ”absolut” och tillade att USA anser att Iran ”ska sluta stödja Hizbollah helt och hållet.”