Nukleärt, Nyheter

Iran: Samtliga frågor lösta under atomsamtal

Iran och EU har funnit lösningar på samtliga meningsskiljaktigheter efter samtal om hur den senaste interimsöverenskommelsen mellan parterna ska genomföras, sade iranska regimens vice utrikesminister Abbas Araqchi på fredagen.

”Vi hade två dagar av goda, konstruktiva och intensiva förhandlingar där vi gjorde stora framsteg. Vi fann lösningar på alla de punkter vi var oeniga om, men genomförandet av Genèveavtalet beror på den slutliga ratificeringen av huvudstäderna”, citerades Araqchi med att säga av regimens statliga televisionen i slutet av två dagars förhandlingar i Genève.

Men enligt USA:s utrikesdepartement ska inte alla frågor vara lösta.

Iranska regimens vice utrikesminister och vice chefsförhandlare inom kärnteknikfrågan Abbas Araqchi och Helga Schmid, ställföreträdare för EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton, inledde ett två dagars möte i Genève i torsdags. Även USA:s chefsförhandlare Wendy Sherman väntades resa till Genève för att hålla separata möten med representanter från EU och iranska regimen enligt rapporter i amerikansk press.

Araqchi sade vidare att ”utrikesministrar (för berörda) länder kommer att utfärda ett uttalande” och tillade att inga ytterligare möten på expertnivå är planerade för tillfället.

Iranska regimen och världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen med USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Ryssland och Kina, nådde en interimsöverenskommelse den 24 november i Genève. Denna överenskommelse syftar till att stävja prästerskapets mest känsliga kärnteknikarbete i utbyte mot begränsade sanktionslättnader från EU och USA.

Förhandlarna har sagt att de vill börja genomföra Genève-överenskommelsen senast den 20 januari men parterna har ännu inte fastställt ett datum för ett genomförande.

Västmakterna och Israel fruktar att iranska regimen strävar efter att utveckla kärnvapen under täckmantel av ett civilt kärnenergiprogram men Teheranregimen förnekar dessa anklagelser.