Nukleärt, Nyheter

Iran och EU i nytt möte om genomförande av kärnteknikavtalet

Representanter från iranska regimen och EU kommer att hålla ett tvådagarsmöte i Genève på torsdagen, den nionde januari, för att diskutera genomförandet av interimsöverenskommelsen från november förra året, rapporterar prästerskapets statliga nyhetsbyrå IRNA på tisdagen.

”Vi kommer att träffa (EU:s förhandlare) Helga Schmid i Genève på torsdagen och fredagen”, sade regimens vice utrikesminister och vice chefsförhandlare inom kärnteknikfrågan Abbas Araqchi till IRNA .

Mötet har också bekräftades av en taleskvinna för EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton, rapporterar CNN.

Helga Schmid är ställföreträdare för EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, som ser över kontakterna mellan världens sex stormakter och Iran under de pågående förhandlingarna ämnad att bryta dödläget kring iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram.

Iranska regimen och världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen med USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Ryssland och Kina, nådde en interimsöverenskommelse den 24 november i Genève. Denna överenskommelsen syftar till att stävja prästerskapets mest känsliga kärnteknikarbete i utbyte mot begränsade sanktionslättnader från EU och USA.

Kärntekniska experter från iranska regimen och världens sex stormakter har genomfört flera förhandlingsrundor sedan överenskommelsen i november för att lösa olika tekniska frågor samt komma överens om när interimsöverenskommelsen ska trädda i kraft.

Iranska regimens press citerade en anonym förhandlare i Irans delegation och rapporterade efter den senaste förhandlingsrundan i Genève i förra veckan att parterna hade kommit överens om att börja genomföra interimsöverenskommelsen den 20 januari.

Men rapporten avvisades av USA som sade att det ännu inte finns något slutgiltigt avtal mellan parterna om när och hur interimsöverenskommelsen ska genomföras.

Marzieh Afkham, taleskvinna för iranska regimens utrikesdepartement sade på tisdagen att en tidsplan för genomförandet skulle fastställas efter att parterna hade löst några frågor, rapporterar IRNA med hänvisning till torsdagens förhandlingsrunda. Afkham tillade att mer information om processen skulle offentliggöras efter mötet mellan Schmid och Araqchi i Genève, skriver IRNA vidare.