Nukleärt, Nyheter

Irans hårdföra krafter tar över förhandlingsgrupp för kärnteknikfrågan

Iranska regimen har bildat en grupp med landets hårdföra och konservativa krafter för att kontrollera de kärntekniska samtalen med världsmakterna, rapporterar iranska medier på onsdag.

Bildandet av gruppen är ett uppenbart försök att tysta kritikerna mot interimsöverenskommelsen som nåddes i Genève i slutet av november. Ismail Kosari, en ledamot i prästerskapets parlament som tillhör den konservativa fraktionen och som är medlem i parlamentets säkerhets- och utrikespolitiska kommission, säger att gruppen har bildats eftersom förhandlingarna med världsmakterna över iranska regimens kärnteknikprogram ”inte går Irans väg”.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars rapporterade på onsdagen att nya medlemmar har anslutit sig till det högsta råd som bestämmer över strategin i de kärntekniska samtalen. Rådet leds idag av regimens nye president Hassan Rohani och hans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Fars identifierade inte de nya medlemmarna men sade endast att representanter från ”alla grenar av makten och andra ledande personligheter” är nu med i rådet.

Den hårdföra fraktionen inklusive befälhavaren för det mäktiga revolutionsgardet är kritiska mot interimsöverenskommelse som nåddes i november förra året.

Kritikerna hävdar att innehållet i samtalen hölls hemliga och att de var uteslutna från processen. En del har kallat överenskommelsen som en ”bägare av gift” för prästerskapet och dess högsta andlige ledare Ali Khamenei.