Nukleärt, Nyheter

Velayati: Iran bör hålla enskilda samtal med USA och andra P5+1-länder

Ali Akbar Velayati, högsta andlige ledaren Ali Khameneis rådgivare i internationella frågor efterfrågar enskilda samtal med medlemmarna i P5+1-gruppen, däribland USA, vid sidan av de pågående multilaterala förhandlingarna över iranska regimens kärnteknikprogram, rapporterar internationella och iranska medier på fredagen.

”Iran skulle tjäna på att hålla enskilda samtal med vardera av medlemmarna i P5+1-gruppen [som består av USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland]. Det vore fel om vi skulle få dem att ena sig mot oss eftersom de är oeniga inom flera olika internationella frågor”, sade Velayati i kommentarer till prästerskapets statliga television som också publicerades av regimens nyhetsbyrå Mehr.

Velayati som själv tjänstgjorde som iranska regimens utrikesminister för 16 år tillade ”vi har haft dialog med USA tidigare när det gäller frågor som de kärntekniska förhandlingarna, Irak eller Afghanistan. Även den här gången har vi haft dialog och etablissemanget har sagt att det är tillåtet att föra en dialog kring frågor som Irak, Afghanistan och den nukleära frågan.”

”Experter från Iran och världsmakterna ska hålla en ny samtalsrunda på måndag i Genève för att förhandla om genomförandet av interimsöverenskommelsen [från den 24 november i år]”, sade en av regimens ledande förhandlare Abbas Araghchi och taleskvinnan för EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton på fredagen. Ashtons taleskvinna tillade att samtalen mellan teknikexperterna förväntas pågå under en dag.

USA och dess allierade anklagar iranska regimen för att försöka tillverka kärnvapen. Prästerskapet förnekar dessa anklagelser och hävdar att dess kärnteknikprogram är endast för fredliga ändamål, bland annat elproduktion och utveckling av medicinska behandlingar.

Chefen för iranska regimens kärnenergiorgan Ali Akbar Salehi sade samtidigt sent i torsdags att Iran håller på att tillverka en ny generation av centrifuger för urananrikning men att de behöver testas ytterligare innan de kan massproduceras.

”Den nya generationen av centrifuger är under utveckling. Men det måste genomgå samtliga tester innan massproduktion”, sade Salehi enligt prästerskapets statliga television utan att närmare gå in på hur lång tid det skulle ta.

Han tillade att Iran har sammanlagt 19 000 centrifuger utan att redogöra för hur många som var i drift. Iranska regimen tillkännagav i augusti i år att den hade sammanlagt 18 000 centrifuger inklusive närmare 1000 av den mer avancerade modellen. Iranska regimen har tidigare informerat FN:s kärntekniska övervakningsorgan, internationella atomenergiorganet (IAEA), om den nya generationen centrifuger som kan anrika uran snabbare.

Prästerskapet i Iran har gått med på att begränsa sin urananrikning till fem procent och neutralisera hela sitt lager av 20-procent anrikat uran, enligt en interimsöverenskommelse med P5+1-gruppen i Genève i slutet av november. I utbyte får prästerskapet begränsade sanktionslättnader och tillgång till delar av Irans frysta medel som hålls i banker utanför landets gränser.