Nukleärt, Nyheter

Iran avbryter atomsamtal i protest

Samtalen på expertnivå mellan Teheran och världens sex stormakter om genomförandet av interimsöverenskommelsen från Genève har strandat då iranska delegationen avbröt expertsamtalen i Wien på fredagen.

De iranska delegaterna meddelade i torsdags att man lämnar samtalen i Wien och kommer att resa hem för konsultationer. Skälet uppges vara att USA svartlistade ett dussin företag och individer för att ha brutit mot amerikanska straffåtgärder mot Iran.

”USA:s drag strider mot Genève-överenskommelsens anda”, sade iranska regimens förhandlare och biträdande utrikesminister Abbas Araqchi till iranska revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

Washington svartlistade på torsdagen ett dussin utländska företag och individer för att ha kringgått gällande Iransanktioner som syftar till att hejda prästerskapets kärnteknikprogram, rapporterar internationella medier.

Representanter från EU uppger dock att mer tid krävs för hur avtalet ska implementeras men att man förväntar sig att samtalen ska fortsätta inom kort.

Också USA:s utrikesminister John Kerry säger att han tror att samtalen kommer att återupptas.

”Vi har verkligen ansträngt oss i Wien. Vi gör framsteg, men jag tror att vi befinner oss vid en punkt då man måste ta en paus för att prata ihop sig”, sade han under ett besök i Israel, rapporterar Reuters.