Nukleärt, Nyheter

Iran ser framsteg i expertsamtalen i Wien

Samtalen på expertnivå mellan Teheran och världens sex stormakter om genomförandet av interimsöverenskommelsen från Genève har gjort vissa framsteg, antydde iranska regimens ambassadör till internationella atomenergiorganet (IAEA), på tisdagen enligt Reuters.

Men regimens ambassadör till IAEA Reza Najafi tillade att mötet, som inleddes på måndagen vid IAEA:s högkvarter i Wien skulle fortsätta för en tredje dag på onsdagen.

Målet är att utarbeta de praktiska detaljerna av genomförandet av interimsöverenskommelsen från den 24 november enligt vilken iranska regimen kommer att tygla sitt omtvistade kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader från de internationella straffåtgärder som lamslagit regimens oljeberoende ekonomi.

På frågan om goda framsteg hade gjorts, svarade Najafi den samlade presskåren att ”ja, vi kommer att fortsätta i morgon”. Najafi är iranska regimens ambassadör till IAEA, FN:s kärntekniska övervakningsorgan, som kommer att ha en nyckelroll i att kontrollera huruvida prästerskapet uppfyller sin del av överenskommelsen.

Tjänstemän från Iran, USA, Kina, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, EU och IAEA deltog i mötet i den österrikiska huvudstaden, Wien.

Interimsöverenskommelsen ses som ett första steg mot att lösa upp ett tio år gammalt dödläge över misstankarna om att iranska regimen håller i hemlighet på med att utveckla kärnvapenkapacitet.

Västerländska diplomater sade till Reuters på tisdagen att parterna måste reda ut detaljerade frågor som inte togs upp i de senaste förhandlingarna, mellan den 20 och 24 november i Genève, innan överenskommelsen kan genomföras i praktiken.

Dessa inkluderar hur och när IAEA ska genomföra sin utvidgade roll enligt överenskommelsen. IAEA besöker idag regelbundet iranska regimens kärnteknikanläggningar för att försäkra att det inte förekommer några diversioner av kärntekniskt material.

En start på sanktionslättnader hänger på kontrollen av att Iran faktiskt uppfyller sin del av överenskommelsen, sade västerländska diplomater.

Interimsöverenskommelsen är avsedd att stoppa prästerskapet från att göra kärntekniska framsteg under ett halvårs period i syfte att lägga tid på klockan för förhandlingar om en slutlig lösning på dödläget. Diplomater säger att genomförandet kan börja i januari efter att parterna har kommit överens om de tekniska detaljerna.