Nukleärt, Nyheter

Expertmöte mellan Iran och stormakter i Wien

Iranska regimen och världens sex stormakter ska hålla ett möte på expertnivå i Wien under helgen för att diskutera kärnteknikavtalet från Genève, tillkännagav taleskvinnan för iranska regimens utrikesdepartement, Marzieh Afkham, på tisdagen.

Mötet ska pågå i två dagar, mellan den åttonde och nionde december, och syftar till att förbereda genomförandet av Genève-överenskommelsen från den 24 november mellan den Islamiska republiken och P5 +1 gruppen med USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina samt Tyskland, sade hon.

Experter från Internationella atomenergiorganet (IAEA) kommer också att delta i mötet som observatörer, i syfte att skaffa sig en korrekt uppfattning om överenskommelsen, säger Afkham under veckans pressträff.

Genomförandet av överenskommelsen kan komma att ta tid eftersom världsmakterna behöver tid för förberedelser, sade hon och betonade att det faktablad som Vita huset släppte i förra helgen inte var det verkliga överenskommelsen.

”Faktabladet som Vita huset släppte var endast USA:s ensidiga tolkning av överenskommelsen”, sade hon enligt regimens och internationella medier och tillade att ”den fyra sidor långa gemensamma handlingsplanen är tydligt när det gäller alla parters skyldigheter.”

Vita husets tolkning av överenskommelsen innehöll mycket starkare formuleringar än i den mer balanserade gemensamma handlingsplanen som parterna kom överens om efter maratonförhandlingarna i Genève, skriver Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua på tisdagen.

Vita Husets faktablad kallade överenskommelsen för ”en rad inledande överenskommelser som stoppar utvecklingen av Irans kärntekniska program och rullar det tillbaka i viktiga avseenden. Dessa är de första meningsfulla begränsningar som Iran har accepterat när det gäller dess kärnvapenprogram i närmare ett decennium”, rapporterar Xinhua på tisdagen.

Faktabladet tillade dessutom att Iran har åtagit sig att stoppa tillväxten av sitt lager av 3,5 procent anrikat uran vilket Irans tjänstemän förnekade, tillägger Xinhua.

USA och dess allierade kommer att ge Iran begränsade sanktionslättnader inom landets olje-, guld-, fordons- och petrokemisk industri samt inom landets civil flygindustri till ett uppskattat värde av cirka sju miljarder dollar.

Sanktionslättnaderna kommer att gälla under det halvår som interimsöverenskommelsen täcker förutsatt att iranska regimen fullföljer sina åtaganden. Parterna ska även fortsätta förhandla under de sex månaderna för att ta fram ett slutgiltigt avtal på prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram.

Iranska regimen åtar sig enligt överenskommelsen att ”inte göra ytterligare framsteg” vid sina anläggningar för urananrikning i Fordo och Natanz samt vid Araks tungvattenreaktor under ett halvår. Väl i drift kommer Arak-anläggningen att ge Teheranregimen tillgång till plutonium för vapentillverkning. Prästerskapet åtar sig dessutom att stoppa all urananrikning över 5% samt neutralisera hela sitt nuvarande lager av 20-procentigt uran genom att späda ut det till under fem procent.

Internationella atomenergiorgan (IAEA) kommer enligt överenskommelsen att få ta en del av ansvaret när det gäller att kontrollera huruvida iranska regimen lever upp till sina åtagande under de sex månader interimsöverenskommelsen gäller.