Nukleärt, Nyheter

Iranavtal möter stark kritik i USA:s kongress

Vita huset möte skarp kritik på söndag av så väl demokraterna som republikanska ledamöter i den amerikanska kongressen som anser att avtalet med Iran innebär för stora fördelar för Iran i förhållande till insatserna.

USA och fem andra stormakter har träffat ett avtal med Iran förra veckan, som begränsar landets kärnprogram i utbyte mot lättnader i de ekonomiska sanktionerna.  Avtalet som träffades efter förhandlingar i Geneve är ett interimsavtal som gäller i cirka sex månader, och under tiden ska det ske förhandlingar om ett permanent avtal.

“Jag är bekymrad över vissa delar”, sade senatorn Robert Menendez (D, NJ) på söndag. “Han är särskilt orolig för en tidsbegränsning som kan tillåta Iran att bli behandlad som en icke-kärnvapenstat”. Det betyder att de kan, efter denna tid, anrika uran utan konsekvens och utan begränsningar”, Mendesez.

Han är också upprörd över att Obama-administrationen pressar kongressen att inte införa ytterligare sanktioner mot Iran under förhandlingarna, sade han till CBS.

Senator Bob Corker (R) erbjöd ännu starkare tvivel och kallade avtalet “en total seger” för Iran.

“Det är väldigt svårt att förstå att på höjden av vårt inflytande … har förhandlat fram ett avtal av detta slag utan att en enda centrifug ska nedmonteras,” sade han på samma program. “Alla av dem snurrar i all framtid för de kommande sex månaderna.”

Han sade att affären är sannolikt en orsak att andra nationer i Mellanöstern ska försöka öka sina vapenarsenaler och sänder fel budskap till Vietnam, Sydkorea och andra länder, sade Bob Corker.

Samtidigt president Obamas tidigare nationella säkerhetsrådgivare, Tom Donilon, berömde avtalet.