Nukleärt, Nyheter

Iran kommer inte att tala med Israel om kärnvapenprogram

Iranska regimens utrikesminister sade på fredagen att hans land inte kommer att delta i kärntekniska  förhandlingar med sin ärkefiende Israel, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran genom att hänvisa till en rapport från regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

En rapport från IRNA citerade regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif med att säga att den Islamiska republiken ”inte kommer att närvara i ett möte där ockupationsmakten deltar”.

Iranska regimens tjänstemän brukar med jämna mellanrum kalla Israel för ockupationsmakten eftersom prästerskapets envälde inte erkänner landet Israel och vill med denna benämning samla grattis poäng från länder i Mellanöstern genom att betona att Israel ockuperar territorier som egentligen tillhör palestinierna.

IRNA:s rapport tillade att Zarifs uttalande kom som ett svar på ett eventuellt israeliskt medverkande  i samtalen mellan iranska regimen och världens sex stormakter över Teherans kärnteknikprogram. IRNA angav dock inte källan till rapporterna om ett eventuellt deltagande från Israel i framtida förhandlingar med Iran.

”En sådan sak kommer aldrig att hända och vi kommer definitivt att inte vara i det rum där representanter från den sionistiska regimen kommer att vara närvarande”, sade Zarif.

”Istället för att sätta press på Iran, bör världsmakterna försöka verka för regional nedrustning”, tillade Zarif med hänvisning till att eliminera Israels egen kärnvapenarsenal.

Israel anses allmänt ha kärnvapen men har inte medgett det.

”Vi [prästerskapet] ser den sionistiska regimen som det största regionala och globala hotet”, sade Zarif till IRNA .