Nukleärt, Nyheter

Iranavtal inte klar, helgens överenskommelse endast en lista över idéer

De sista detaljerna i en interimsöverenskommelse mellan iranska regimen och världsmakterna som undertecknades i helgen kommer faktiskt att inte träda i kraft förrän efter ytterligare samtal mellan parterna vid en senare tidpunkt, enligt en högt uppsatt tjänsteman i Obama-administrationen och källor inom kongressen, rapporterar nyhetssidan the Washington Free Beacon på måndagen.

Iran och P5+1-gruppen tillkännagav sent på lördagskvällen att de hade nått en halvårs interimsöverenskommelse som tyglar iranska regimens kärnteknikprogram samtidigt som Teheranregimen ges möjlighet att fortsätta anrika uran på hemmaplan. Trots detta står det nu klart att den sex månader långa frysningen som står i helgens avtal kommer inte att träda i kraft förrän förhandlare från P5+1-gruppen och iranska regimen är överens om en slutlig plan för att genomföra interimsöverenskommelsen.

”Tekniska detaljer för att genomföra den gemensamma handlingsplanen (Joint Plan of Action som interimsöverenskommelsen heter) måste slutföras innan villkoren i den överenskomna planen börjar”, sade en högt uppsatt tjänsteman i Obama-administrationen till Washington Free Beacon på måndagen. ”P5+1-gruppen och Iran arbetar [nu] med vad tidsramen är”, tillade tjänstemannen som inte var identifierad med namn.

Källor inom kongressen bekräftade för Washington Free Beacon att [den tillfälliga] frysningen faktiskt inte skulle börja förrän parterna enats om att underteckna ett tilläggsavtal som sätter ut tidsramen och när den ska trädda i kraft.

Detta innebär att de sex månader som Obama-administrationen och medierna hänvisar till har ännu inte börjat. Iranska regimen kan därmed fortsätta med de mest kontroversiella delarna av sin kärnteknikverksamhet under tiden förhandlare arbetar för att slutföra interimsöverenskommelsen som nåddes i förra helgen.

”Inget avtal är på plats”, berättade en ledande kongressmedhjälpare, som informerats om överenskommelsen, för Washington Free Beacon. ”Avtalet som undertecknades i helgen var inte en faktisk överenskommelse, det var en lista över idéer utan några som helst sätt att genomföra dem”, sade den anonyma källan till Washington Free Beacon och berättade att alla parter var i ett slags väntläge tills de sista detaljerna kan utarbetas.

”Vita huset berättade att det kan ta veckor att förhandla fram ett nytt avtal för att genomföra interimsöverenskommelsen, men tills dess kan Irans kärnteknikprogram fortsätta med full fart framåt”, tillade källan.

Det är oklart när förhandlingar om en sista interimsöverenskommelse kommer att ske och slutföras, rapporterar Washington Free Beacon.

Amerikanska kongressen kommer inte ha några möjligheter att införa ytterligare sanktioner under tiden förhandlare fortsätter arbetet med att slutföra interimsöverenskommelsen.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif har sagt att den första fasen av interimsöverenskommelsen skulle kunna träda i kraft i slutet av året.

”Under de kommande veckorna, i slutet av det kristna året, kommer vi att påbörja programmet för den första fasen”, sade Zarif i en intervju enligt Reuters.