Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Senatorer arbetar med nya sanktioner i fall Iran fuskar

Ledande demokratiska och republikanska senatorer arbetar nu med en lagstiftning för att återställa samtliga straffåtgärder mot Iran och även införa nya om landet inte hedrar sitt löfte om att stoppa vissa delar av sitt kärnteknikprogram, rapporterar Associated Press (AP) på tisdagen.

Bob Menendez, demokrat från New Jersey och Mark Kirk, republikan från Illinois, hoppas att lagförslaget ska vara redo för andra senatorers betänkande när Senaten återvänder den nionde december från sin två veckor långa ledighet, enligt deras medhjälpare.

Många i kongressen är skeptiska, för att inte säga fientliga, till den interimsöverenskommelse som Iran och världsmakterna kom överens om under helgen i Genève och som ska gälla i ett halvår.

Det nya lagförslaget från senatorerna Kirk och Menendez kommer att kräva att administrationen intygar varje 30 dagar om att Iran faktiskt fullföljer villkoren i halvårs interimsöverenskommelsen och att landet inte har varit inblandad i någon form av terroristhandling mot USA, rapporterar AP från Washington.

Utan att detta intygande kommer sanktioner värda mer än en miljard dollar i månaden att återinföras  samtidigt som nya straffåtgärder kommer att införas. De nya straffåtgärderna kommer att omfatta förbud mot investeringar i Irans verkstads-, gruv- och anläggningsindustrin samt en global bojkott av iransk olja från och med 2015. Utländska företag och banker som bryter mot dessa straffåtgärder kommer att stoppas från att göra affärer i USA.

Senatorerna hoppas kunna skicka lagförslaget till Vita huset för presidentens namnteckning innan slutet av detta år, sade medhjälpare som talade med AP på villkor av anonymitet eftersom de inte hade tillstånd att identifiera sig när de uttalade sig i frågan.