Nukleärt, Nyheter

USA bekräftar hemliga förhandlingar med Iran

USA hade hemliga bilaterala förhandlingar med Iran som bidragit till att man kunnat komma överens om det nukleära problemet, rapporterar Associated Press på söndagen.

Diskussionerna som har pågått i nästan ett helt år hölls hemliga även från USA: s närmaste vänner, bland sina förhandlingspartners och Israel, tills för två månader sedan.

Samtalen hölls i Mellanöstern där ibland Oman. Sedan mars har USA:s vice utrikesminister William Burns och Jake Sullivan, vicepresident Joe Biden främsta utrikespolitiska rådgivare, träffat minst fem gånger med iranska tjänstemän, enligt AP.

De sista fyra hemliga möten, som hållits sedan Irans nye president Hassan Rouhani invigdes i augusti, producerade mycket av avtalet som sedan lades formellt fram vid förhandlingar i Genève mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina, Tyskland och Iran, sade tre höga på tjänstemän.