Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Netanyahu: Världen blev farligare

Iranska regimen och 5+1-gruppen, FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har nått en första överenskommelse om att hejda Irans kärnteknikprogram.

Men kan avtalet stoppa Iran från att utveckla  kärnprogram?

Under de närmaste sex månaderna ska inga nya sanktioner läggas på Iran, sade USA:s president Barack Obama i ett tv-sänt uttalande från Vita huset. Samtidigt ska iranierna få en del av det som hittills hållits tillbaka. “Avtalet öppnar för ett säkrare värld”, sade Obama.

Men Israels premiärminister beskriver avtalet som ett ”historiskt misstag” och ingenting som Israel anser sig behöva följa.

Avtalet stoppar inte Iran från att utveckla ett kärnprogram samtidigt som de sanktioner som varit riktade mot landet nu lättas, säger  Netanyahu.

– I dag blev världen en farligare plats för världens farligaste regim kom ett betydande steg närmare att skaffa sig världens farligaste vapen, sa Netanyahu. Detta är en skarp kontrast till USA inställning där president Obama i natt gick ut och beskrev avtalet som öppning till säkrare värld.

– Vi är inte bundna av detta avtal. Vi kommer inte tillåta Iran att utvecklar militär kärnkapacitet, sa Netanyahu i ett möte med regeringen på söndagen. Han tillade även att Israel har rätten att försvara sig självt.

Krav på nya sanktioner

Enligt USA innebär avtalet att utvecklingen av möjliga kärnvapen stoppas, inklusive arbetet vid Arak-reaktorn. Just den har varit orsak till oro eftersom där kan det finnas kapacitet att utveckla vapen.

Den republikanske senatorn Marc Rubio hävdar att uppgörelsen för Iran närmare att skaffa kärnvapen.

– Genom att den iranska regimen får behålla en stor nukleär infrastruktur, gör avtalet att sannolikheten för ett nukleärt Iran ökar, sade Marc Rubio tidigt på söndagen. Samtidigt passade han på att säga att det nu var mer nödvändigt än någonsin att skärpa sanktionerna mot Iran.