Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen förutser svåra förhandlingar i Genève i nästa vecka

Iranska regimens viceutrikesminister och en av regimens chefförhandlare i samtalen om Irans kärnteknikprogram, Abbas Araqchi, förutspådde hårda och svåra förhandlingar vid nästa omgång av samtal mellan Iran och P5+1-gruppen i Genève i nästa vecka, rapporterar regimens nyhetsbyrå Mehr på lördagen.

Den sista omgången av förhandlingar mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland, den så kallade P5+1 gruppen, om prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram avslutades den 10 november utan resultat. Detta trots samtal på ministernivå som förlängdes med en dag i jakt på en första överenskommelse.

Parterna kom dock överens om att träffas igen i Genève den 20 november för nästa förhandlingsrunda.

”Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton kommer att träffas i Genève [i nästa vecka] innan förhandlingarna mellan Irans och P5+1-gruppens delegationer”, sade iranska regimens viceutrikesminister och tillade att ”på väg till Genève kommer Zarif besöka Italien för att träffa italienska tjänstemän.”

Araqchi underströk i sina kommentarer på lördagen att överenskommelsen med väst kommer inte att bli verklighet utan ett erkännande av Irans kärntekniska rättigheter. Detta med hänvisning till iranska regimens krav om att 5+1-gruppen erkänner dess rätt att anrika uran under icke-spridningsavtalet (NPT).

Men de fem senaste resolutionerna från FN:s säkerhetsråd, den första i 2006,  kräver att iranska regimen upphör med sin urananrikning och stoppar all kärnteknisk verksamhet.

USA och dess allierade i väst misstänker att iranska regimen avser att utveckla kärnvapen under täckmantel av ett civilt kärnteknikprogram, anklagelser som iranska regimen tillbakavisar.