Nukleärt, Nyheter

IAEA och Iran undertecknar avtal

Iranska regimen och FN:s atomenergiorgan IAEA har enats om ett ”färdplan för samarbete” för de fortsatta inspektionerna av Irans atomenergiprogram, sade den iranske chefen för landets kärnenergiorgan Ali Akbar Saleh.

  • Vi har haft fruktbara förhandlingar om det fortsatta samarbetet mellan Iran och IAEA på en gemensam presskonferens med atomenergiorganets chef Yukiya Amano.

I uppgörelsen ingår bland annat inspektioner av forskningsreaktorn Arak, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Isna.

Amano konstaterade att inspektionerna ska vara klara inom tre månader enligt uppgörelsen.

Förhoppningarna om en uppgörelse mellan 5+1-gruppen (FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar plus Tyskland) med iranska regimen om Irans omstridda kärnteknikprogram i Geneve grusades i söndags utan en överenskommelse.

USA:s utrikesminister John Kerry sade på en presskonferens i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, att Iran hade sagt nej till en uppgörelse som lagts fram vid förhandlingarna i Genève.

  • P5+1-gruppen var enig när vi i lördags lade fram vårt förslag till iranierna, sade Kerry och hänvisade till gruppen där USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike samt Tyskland ingår.

  • Iran kunde inte gå med på förslaget, vid den givna tidpunkten var det inte möjligt för landet att acceptera det, sade Kerry.

Han poängterade också att en uppgörelse med Iran måste innehålla garantier som skyddar Israel. Den israeliska regeringen har uttryckt oro och missnöje över de senaste förhandlingsturerna med Iran.