Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen: nukleär överenskommelse inom räckhåll

Iranska regimen sade på tisdagen att en överenskommelse om landets omtvistade kärnteknikprogram var möjligt genom samtal samtidigt som Iran och världsmakterna förbereder sig för att återuppta förhandlingarna på torsdagen, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Teheran.

”Jag tror att det är till och med möjligt att nå överenskommelsen denna vecka, men jag kan bara tala för vår sida, jag kan inte tala för den andra sidan”, sade prästerskapets utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, på besök i Paris för att tala inför en UNESCO-konferens, till franska tv-stationen France 24. Zarif sade dock ingenting om hur detta ska kunna uppnås eller vilka steg iranska regimen var redo att ta för att nå en överenskommelse.

”Vi behöver komma in i dessa diskussioner med ett öppet öga men i god tro. Vi är beredda att nå en överenskommelse”, tillade han.

Iranska regimens uttalande kommer i ett desperat försök inför torsdagens förhandlingar att utmåla sig själv som en kompromissvillig part med vilja att nå en överenskommelse med omvärlden men som hämmas av den andra parten i samtalen.

Den så kallade P5 +1 grupp med världens sex stormakter kommer att möta den iranska delegationen i Genève på torsdagen och fredagen för den andra förhandlingsrundan sedan prästerskapets nya president Hassan Rouhani kom till makten.

Båda sidor hoppas kunna bygga vidare på samtalen från förra månaden som båda sidor beskrev som ”essentiella”. Vid de förhandlingarna presenterade iranska regimens delegation ännu än gång ett nytt förslag men höll även ett bilateralt möte med USA, det första i sitt slag sedan 2009.

Enligt iranska regimens tjänstemän innehöll förslaget, vars detaljer har hållits hemligt, planer på ett första och ett sista steg som Teheranregimen hoppas ska kunna genomföras inom tre månader och ett år respektive.

Iranska regimens ledande förhandlare i Genève, viceutrikesministern Abbas Araqchi , sade på måndagen att parterna hade kommit överens om ett ramverk för förhandlingarna.

”Vår förhoppning är nu att inleda diskussioner om innehållet för att sedan gå mot en överenskommelse om innehållet”, sade Araqchi till en av regimens nyhetsbyråer ISNA.

Inför mötet berättade franske utrikesministern Laurent Fabius för sin iranska motsvarighet att förhandlingarna inte kunde fortsätta för evigt.

”Det är nödvändigt för Iran att på ett konkret och verifierbart sätt besvara internationella samfundets oro … förhandlingar kan inte pågå i all evighet”, sade Fabius till Zarif under ett möte i Paris enligt ett uttalande från franska utrikesministerns talesman.

Iranska regimen meddelande samtidigt under tisdagen att att chefen för Internationella atomenergiorganet, Yukiya Amano kommer att besöka landet i nästa vecka. Tillkännagivandet kom från chefen för iranska regimens atomenergiorgan, Ali Akbar Salehi, på tisdagen men har ännu inte bekräftats av IAEA.

Salehi sade att han hade ”bjudit in Amano att besöka Teheran den 11 november och att han hade uttryckt sin vilja att komma”. Salehi tillade att han hoppades på kunna ”nå en överenskommelse med [Amano] samt utfärda ett gemensamt uttalande”.

Tio omgångar av samtal mellan Iran och IAEA sedan november 2011 har gjort lite framsteg för att bryta det tioåriga dödläget kring prästerskapets kärnteknikprogram.