Nyheter

Åklagare sköts till döds i sydöstra Iran

aklagareEn åklagare inom prästerskapets rättsväsende i Irans sydöstra provins Sistan och Baluchistan sköts till döds, rapporterade regimens nyhetsbyrå ISNA på onsdagen.

Åklagaren i staden Zabol i provinsen, Mousa Nouri och hans chaufför dödades när de var på väg till kontoret på onsdagsmorgon, sade rapporten.

Chefen för regimens rättsväsende i provinsen Sistan och Baluchistan sade att man utreder händelsen utan att avslöja ytterligare detaljer.

Den 26 oktober genomförde iranska regimens rättsväsende en kollektiv avrättning i provinsen genom att hänga sex politiska fångar i staden Zahedan.

Mohammad Marzieh, Zahedans allmänna åklagare, erkände senare att dessa fångar som hade suttit i regimens fängelse under lång tid, hade avrättats som hämnd för en attack mot iranska revolutionsgardet i staden Saravan i Sistan och Baluchistan-provinsen där flera gardister dödats.

Han sade då i kommentarer till nyhetsbyrån Tasnim, knuten till revolutionsgardets Quds-styrka, att ”dessa människor avrättades som ett svar på gränsvakternas martyrskap i Saravan. De [avrättade] var knutna till gruppen Jaish al-Adl, Ansar och andra illasinnade grupper. Detta var endast en replik till incidenten under natten”.

Enligt regimens egna medier dödades 17 gränsvakter under en attack mot ett centrum för iranska regimens väpnade styrkor i staden Saravan den 25 oktober.