Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN-rapport: Antalet avrättningar i Iran fortsatt alarmerande

”Situationen för mänskliga rättigheter i den Islamiska republiken Iran fortsätter att rättfärdiga en allvarlig oro och visar inga tecken på förbättringar”, sade FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, på tisdagen i en rapport.

FN:s rapport om Iran publicerades på tisdagen av Dr Ahmed Shaheed och uttryckte oro för det ökade antalet avrättningar i landet. Rapporten sade, ”särskilt alarmerande är rapporterna om att uppemot 724 avrättningar har verkställts under perioden januari 2012 och juni 2013 [i Iran]. 202 av dem verkställdes enligt uppgifter under den första halvan av 2013 varav 135 avrättningar tillkännagavs officiellt av regeringen”.

En sammanställning av siffror publicerade av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och människorättsorganisationer visar att över 250 personer har blivit avrättade sedan det så kallade presidentvalet i Iran i juni när Hassan Rohani tog över posten som prästerskapets nya president.