Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Västdiplomat: Nukleär överenskommelse med Iran inte nära

En högt uppsatt västerländsk diplomat varnade på torsdagen att något genombrott i det diplomatiska dödläget över Irans kärnvapenprogram inte var ”nära”, rapporterar Reuters från Bryssel.

Kommentarerna syftade enligt Reuters till att dämpa förväntningarna på att nästa förhandlingsrunda, som kommer att äga rum den sjunde och åttonde november, ska kunna leda till en överenskommelse med iranska regimen.

Västerländska förhandlare har beskrivit två dagars samtalen med iranska regimen i Genève i tisdags och onsdags kring landets kärnteknikprogram som de mest detaljerade och seriösa hittills efter att Teheranregimen antydde att den var redo att stoppa [viss] känsligt kärntekniskt arbete för att säkra sanktionslättnader.

Trots den förbättrade atmosfären, sade diplomater att det fortfarande fanns stora skillnader mellan västerländska regeringar och Teheran. Västvärlden misstänker att iranska regimens kärntekniska  arbete har hemliga militära mål medan prästerskapet i Iran förnekar anklagelserna och kräver ett upphävande av ekonomiska sanktioner mot Iran.

En högt uppsatt diplomat i Bryssel sade att förhandlarna var ”mer uppmuntrade än vi var innan” efter samtalen i Genève, det första mötet sedan prästerskapets nya president Hassan Rohani tog över presidentposten i augusti.

”Vi lärde oss mer om deras program och deras bekymmer”, sade diplomaten till Reuters på villkor av anonymitet. ”Men det betyder inte att vi är nära en lösning och att vi kommer att ha en överenskommelse nästa månad”, tillade diplomaten.

I en serie möten med iranska regimen sedan förra året, har representanter från världens sex  stormakter, USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, krävt att iranska regimen överger anrikning av uran till 20-procentig renlighet, som är ett viktigt steg inom kärnvapentillverkning, i utbyte mot blygsamma sanktionslättnader.

Teheranregimen har avvisat deras erbjudande och krävt att västvärlden först måste häva de omfattande restriktionerna mot landets oljehandel och banksektor.

Under Rohani förefaller iranska regimen vara angelägen om att verka för en uppgörelse, tolkar Reuters i en analys. Sanktioner har drastiskt minskat denna OPEC-producents intäkter från oljeexport vilket har bidragit till att värdet på Irans valuta, rial, har sjunkit som en sten.

Men Teheranregimen är fortfarande i strid mot sex resolutioner från FN:s säkerhetsråd vilka kräver att iranska regimen ska stoppa all urananrikningen och andra kärntekniska verksamhet.

Få detaljer har dykt upp från samtalen i Genève tidigare den här veckan. Men i ett tecken på en dramatisk förändring, från konfrontation till dialog, utfärdade de två sidorna ett gemensamt uttalande som sade att Teherans förslag som presenterades vid mötet var ett ”viktigt bidrag”, säger Reuters i sin analys av förhandlingarna.

Experter inom kärnteknik och sanktionsspecialister från Iran och världens sex stormakter, anförda av EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton i de diplomatiska samtalen med Iran, kommer att mötas under de kommande veckorna för att förbereda nästa förhandlingsrunda i Genève.