Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

USA och Iranska regimen oense kring sanktionslättnader

USA och iranska regimen är oense om vilka sanktioner som ska omfattas av lättnader om och när regimen vidtar åtgärder för att begränsa sitt kärnteknikprogram.

USA vill att eventuella lättnader ska stå i proportion till iranska regimens agerande, sade det amerikanska utrikesdepartementet på onsdagen.

Amerikanska UD:s taleskvinna Jen Psaki tillade även att Obama-administrationen ännu inte har beslutat om den ska uppmana kongressen att avstå från att införa ytterligare straffåtgärder mot Iran.

Världens sex stormakter och iranska regimen avslutade samtalen i Genève om regimens kärntekniska program på onsdagen. Diplomater sade att Iran verkar vara redo att minska sina aktiviteter som skulle kunna vara användbara i utvecklingen av kärnvapen, vilket tyder på att Teheran är villig att kompromissa i utbyte mot lättnader från hårda ekonomiska sanktioner.

Iranska regimen presenterade ett nytt förslag under de två dagars samtalen med FN:s säkerhetsrådets permanenta medlemmar Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA samt Tyskland.

Uppgifter om det nya förslag har ännu inte offentliggjorts och västerländska tjänstemän var osäkra på om Iran var redo att gå tillräckligt långt för att nå ett genombrott i förhandlingarna.

I ett tydligt tecken på hopp, sade EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton att parterna enats om att hålla nästa förhandlingsrunda om tre veckor i Genève samtidigt som iranska regimens chefsförhandlare lovordade denna veckas möten som ”givande”.

”Det finns fortfarande meningsskillnader (om) vilka sanktionslättnader som kan vara lämpliga”, sade Psaki vid amerikanska US:s dagliga briefing för press i Washington. ”Våra åtgärder kommer att vara proportionerligt” till Irans åtgärder när det gäller att hejda landets kärnenergiprogram, tillade hon.

”Vi har aldrig haft så ingående tekniska diskussioner på den här nivån tidigare”, sade hon och tillade att den iranska delegationen hade lagt ut ”vad de kan göra som ett första steg, och även, vad som ska göras i ett sista steg”. Jen Psaki gav dock inga detaljer om dessa steg.

Psaki sade att tekniska experter från Iran och stormakterna kommer att mötas innan nästa omgång av samtal, den sjunde och åttonde november, men ville inte säga när eller var.