Nukleärt, Nyheter

USA redo för eftergifter mot Iran

IrannukeInnan Iran åter började förhandla med den så kallade 5+1-gruppen, påstår USA att landet är redo att göra ömsesidiga eftergifter när det gäller Irans kärnvapenprogram, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en anonym källa från den amerikanska administrationen.

Washington är enligt källan redo att häva sanktioner mot Iran om Teheranregimen kan visa det internationella samfundet att kärnvapenprogrammet är ofarligt.

En grupp senatorer från de bägge politiska partierna, däribland några av republikanernas utrikespolitiska hökar, uppmuntrar presidenten Barack Obama i ett brev att utforska diplomati med Iran.

De varnar dock att handlingar kommer att tala högre än ord när det gäller Irans kärntekniska program.

”Vi stödjer er strävan att utforska en diplomatisk öppning, men vi tror att det verkliga testet av Irans uppriktighet är en vilja att matcha retorik med handlingar. Det kritiska testet blir Irans förslag till P5 +1-geuppen denna vecka i Genève. Irans första förtroendeskapande åtgärder bör vara fullt samarbete med Internationella atomenergiorganet, fullgöra sina skyldigheter enligt Icke-spridningsavtalet samt genomförande av alla resolutioner som antagits av FN:s säkerhetsråd om Irans kärnvapenprogram, vilket inkludera omedelbart stoppande av all aktivitet som berör urananrikning. Om den iranska regeringen tar dessa steg på ett kontrollerbart och transparent sätt, är vi villiga att matcha Irans godvilliga insatser genom att avbryta genomförandet av nästa omgång av sanktioner som för närvarande behandlas av kongressen”, skrev 10 senatorer från både partier till Obama.

Bland undertecknare av fredagens brev till Obama fanns fyra republikaner, Lindsey Graham, John McCain, Kelly Ayotte och Roy Blunt.

Iranska regimens viceutrikesminister Abbas Araqchi kommentarer på söndagen kan göra västerländska tjänstemän, som vill att iranska regimen ska skeppa ut sitt lager av 20-procentig uran, besvikna.

En ny förhandlingsomgång mellan Iran och 5+1-gruppen bestående av Ryssland, USA, Kina, Frankrike, Storbritannien och Tyskland böjar imorgon i Genève och pågår under två dagar, den 15-16 oktober.