Nukleärt, Nyheter

USA signalerar sanktionslättnader medan Iran ställer villkor

Amerikanska delegationen till nästa veckas samtal om iranska regimens kärnteknikprogram inkluderar en av amerikanska regeringens ledande sanktionsexperter, en antydan om att Washington funderar på hur det skulle kunna lätta på sanktionerna mot Teheran.

Statssekreterare Wendy Sherman, utrikesdepartementets tredje högst rankade diplomat kommer att leda USA:s delegationen under förhandlingarna mellan Iran och världens sex stormakter i Genève på tisdagen och onsdagen, sade USA:s utrikesdepartement.

Den centrala frågan vid samtalen, mellan Iran och den så kallade 5+1-gruppen, Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland, USA, är att undersöka vilka åtgärder Iran måste vidta för att tygla sitt kärnteknikprogram och vilka sanktioner som stormakterna ska häva i gengäld.”

Västmakterna är oroliga för att iranska regimen försöker utveckla kärnvapen. Iranska regimen förnekar anklagelserna och säger att dess kärnteknikprogram är enbart för fredliga ändamål.

I den amerikanska delegationen ingår även en av amerikanska regeringens främsta experter på sanktioner, Adam Szubin, chef för Office of Foreign Assets Control (OFAC på svenska enheten för utländsk kontrollerade tillgångar), som är en myndighet under USA:s finansdepartement,

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, sade nyligen att alla parter bör skicka sina utrikesministrar till nästa veckas samtal i Genève. Zarif tillade att om mötet i Genève inte är på minister nivå kommer han själv att endast delta i första dagens morgonmöte och överlämna resten till Irans lägre rankade diplomater.