Nukleärt, Nyheter

NCRI: Iran flyttar känsliga delar av sitt kärnteknikprogram

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade under en presskonferens i Paris på torsdagen prästerskapets försök att vilseledda omvärlden inför samtalen i Genève i nästa vecka genom att gömma känsliga delar av sitt misstänksam kärnteknikprogram.

Iranska oppositionen NCRI avslöjade under måndagen att iranska regimen håller på att flytta sitt forsknings- och planeringscenter för nukleär beväpning till ett större och säkrare område inom ett militärkomplex i Teheran som tillhör försvarsdepartementet. NCRI sade vidare att den omfattande flytten syftade till att undvika upptäckt från omvärlden inför planerade förhandlingar med världsmakterna  i nästa vecka i Genève.

NCRI var först med att avslöja prästerskapets hemliga kärnteknikprogram när den iranska oppositionen avslöjade iranska regimens urananrikningsanläggning i Natanz och en tungvattenreaktor i Arak under 2002.

Parisbaserade NCRI citerade uppgifter från sina källor i Iran och sade att iranska regimen håller på att flytta forsknings- och planeringscenter för nukleär beväpning till ett större och säkrare område inom ett militärkomplex i Teheran som tillhör försvarsdepartementet, ca 1,5 km från dess tidigare läge, rapporterade Reuters.

NCRI avslöjade att centret sysselsatte omkring 100 forskare, ingenjörer och experter och genomförde småskaliga experiment med radioaktivt material och var ansvarig för forskning inom  kärnvapenbeväpning, tillade Reuters.

“Det finns ett samband mellan denna förflyttning och datumet för samtalen i Genève eftersom regimen måste undvika risken för besök från [FN:s vapen-] inspektörer”, Mehdi Abrichamtchi ordförande för NCRI:s utskott för säkerhet och kontraterrorism som höll i presskonferens.