Nukleärt, Nyheter

Iran: Rätten till att anrika uran är inte förhandlingsbar

Iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif sade under söndagen att Iran är villig att öppna sina kärnanläggningar för internationella inspektioner men USA måste häva ekonomiska sanktioner som en del i varje överenskommelse om Irans kärnenergiprogram, rapporterar Reuters.

Zarif tillade att han kunde se en ”riktig chans” för en överenskommelse med USA.

Uttalanden från iranska regimens utrikesminister kommer under en period med intensifierat försök ämnad att lösa tvisten om prästerskapets kärnteknikprogram.

”Förhandlingar finns på bordet för att diskutera olika aspekter av Irans anrikningsprogram. Vår rätt att anrika uran är inte förhandlingsbara”, berättade Zarif i en intervju med ABC:s nyhetsmagasin ”This Week”.

Iranska regimen har konsekvent försvarat sin rätt att anrika uran som en del av ett civilt kärnteknikprogram för el- och medicinproduktion, men USA och dess allierade söker ett stopp för Irans urananrikning med högre renlighet som skulle kunna vara ett steg bort från produktion av hög anrikat uran för kärnvapentillverkning.

”Vi behöver inte hög anrikat uran för militära ändamål. Det är en säkerhet och vi kommer inte att gå i den riktningen”, sade Zarif och tillade ”att ha ett Iran som inte har kärnvapen är inte bara ert mål utan det är först och främst vårt mål.”

USA:s president Barack Obama och prästerskapets president Hassan Rouhani diskuterade Irans kärnteknikprogram under ett telefonsamtal i fredags som varade i 15 minuter, den första officiella kontakten mellan de två ländernas presidenter sedan tre decennier tillbaka.

Samtalet, oklart på vems initiativ, kom i ett sista desperat försök att återuppliva den döda eftergiftspolitiken gentemot iranska regimen i jakten efter att hitta en icke-existerande reformist i Iran.

USA:s president Obama har i flera år sagt att han är villig att ha direkta samtal med Iran samtidigt som han betonar att alla alternativ, inklusive militära angrepp, finns på bordet i försöken att stoppa Iran från att tillverka kärnvapen.

Men iranska regimens utrikesminister Zarif sade att Iran är villig att öppna sina anläggningar för internationella inspektörer för att bevisa att landet inte strävar efter att tillverka kärnvapen.

”Om USA är redo att erkänna och respektera Irans rättigheter och utgå från detta perspektiv, då har vi en verklig chans”, sade Zarif.

”Vi är villiga att delta i förhandlingarna. Men USA måste också göra saker väldigt snabbt. Ena är att häva sina olagliga sanktioner mot Iran”, tillade han .

Zarif sade det har varit 34 år av ” ömsesidig misstro ” mellan Iran och USA, men båda sidor måste börja ta bort en del av denna misstro genom samtal.

Trots Rohanis charm offensiv i FN med uttalanden om att samarbeta med omvärlden för en snabb lösning på Irans misstänksamma kärnteknikprogram, har prästerskapet inte erbjudit några konkreta förslag. Zarif, i egenskap av regimens chefförhandlare, kommer att träffa 5+1-gruppen som leds av EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, den 15 och 16 oktober i Genève för att försöka återuppta förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram som befinner sig i ett dödläge sedan sista toppmötet i förra året.