Nukleärt, Nyheter

Israel: Ingen tid kvar för förhandlingarna med Iran

Iran är på väg att utveckla kärnvapen inom sex månader och tiden har runnit ut för fortsatta förhandlingar, sade en högt uppsatt israelisk minister på fredagen.

Yuval Steinitz, israelisk minister för strategiska frågor sade, Iran tror fortfarande att det har manöverutrymme för att förhandla med världens stormakter. Han sade även att om Iran inte står inför ett trovärdigt hot från USA:s militär kommer landet inte att stoppa sin kärntekniska verksamhet.

”Det finns ingen mer tid att förhandla”, sade Steinitz, i en intervju med Israel Hayom.

USA och dess allierade misstänker att iranska regimen eftersträvar kärnvapenkapacitet men Teheranregimen insisterar envist att dess kärnteknikprogram har endast fredliga ändamål.

Under fyra år av internationella förhandlingar över Irans omtvistade kärnteknikprogram, då FN först införde sanktioner mot landet, har den Islamiska republiken steg för steg ökat sin kapacitet.

”Om iranierna fortsätter med sitt program i ett halvår till, kommer de att ha kärnvapenkapacitet”, sade Yuval Steinitz,.

Israel har avfärdat västvärldens närmande till Iran efter att iranska regimens nya president Hassan Rohani sade i en intervju med amerikanska TV att ”Iran aldrig skulle utveckla kärnvapen.”

”Man får inte luras av den iranska presidentens bedrägliga ord. Iranierna snurrar runt i internationella media för att [deras] centrifuger ska kunna spinna vidare”, sade Netanyahus kontor i ett uttalande på torsdagen.

Både Israel och USA har antytt möjliga militärangrepp om sanktioner och diplomati misslyckas med att stävja iranska regimens kärnteknikprogram.

Netanyahu ska träffa USA:s president Barack Obama i Washington den 30 september och har sagt att han kommer att fokusera på Iran under samtalet.

Prästerskapets president, Hassan Rohani, kommer att närvara vid årets öppnande av FN:s generalförsamling i New York i nästa vecka och ska enligt uppgifter hålla tre anföranden.