Nukleärt, Nyheter

Ryssland ska hjälpa Iran hitta en lösning på kärnteknikfrågan

Rysslands president Vladimir Putin har accepterat en inbjudan från Iran om att besöka Teheran i syfte att arbeta fram en strategi för den Islamiska regimens kärnteknikprogram, rapporterade revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars på lördagen.

Västvärlden anser att det iranska programmet är ett täckmantel för att utveckla kärnvapen.

Iranska regimens etablissemang ser Putin som en stark motståndare till USA och västvärlden, särskilt efter hans framgångsrika politiska manöver som lyckades avstyra ett amerikanskt militärt ingripande mot Syrien för tillfället.

Ryssland och USA kom under lördagen överens om en plan för att ta kontroll över och förstöra den syriska diktatorn, Bashar sl-Assads kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars skrev under lördagen att Putin snart ska besöka Teheran även om detaljer kring resan inte är offentliga ännu.

Iranska regimens  president Hassan Rohani bjöd in Putin till att besöka Teheran på fredagen så  de mötes vid sidan av toppmötet för Shanghais samarbetsorganisation (Shanghai Cooperation Organization) i Kirgizistans huvudstad Bisjkek. Putins talesman Dmitrij Peskov sade att den ryske presidenten har accepterat inbjudan utan att ange när ett besök skulle kunna ske.

”Ryssland skulle kunna ta nya steg för att lösa den iranska kärnenergifrågan”, sade Rohani i samband med mötet med Putin på fredagen. ”Det ryska initiativet i förhållande till Syriens kemiska vapen och de åtgärder som vidtagits av syriska tjänstemän ger hopp om att ett nytt krig kan undvikas i regionen”, tillade Rohani.

”Ryssland ser på Iran som en god granne”, sade Putin och tillade ”jag är väldigt glad över att möta Irans nya president och personligen gratulera honom till hans seger. … Vi är medvetna om det som sägs om Irans kärnenergiprogram på världsarenan, men vi måste också tänka på att Iran är vår granne, en god granne ”.