Nukleärt, Nyheter

Rohani: Iran vill ha snabb lösning på atomfrågan

rohani putin
Rohani och Putin mötes vid SCO- toppmöte

Iranska regimens nya president, Hassan Rohani, deltog i ett toppmöte för Shanghais samarbetsorganisation, SCO, i Kirgizistan på fredagen.

Rohani sade i sitt tal till representanter från den regionala säkerhetsgruppen, under Rysslands och Kinas ledning, att ”ett datum för nya samtal skulle kunna bestämmas [senare] denna månad under FN:s generalförsamling i New York, där möten mellan Iran och några av världsmakterna är att förvänta”, rapporterar Reuters från Kirgizistans huvudstad, Bisjkek, på fredagen.

Rohani tillade i sitt tal att ”ett datum för nya samtal med världsmakterna över Teherans kärnteknikprogram kan bestämmas snarast men Iran kommer inte att offra sina rättigheter eller intressen till förmån för en lösning på tvisten.”

Rohani träffade även Rysslands president Vladimir Putin vid sidan av toppmötet och sade att det var en bra tid för nya åtgärder ämnad att lösa tvisten om ett program som västvärlden misstänker syftar till att utveckla kärnvapen.

”När det gäller frågan om Irans kärnteknikprogram, vill vi ha den snabbaste lösningen på frågan men inom internationella normer” sade Rohani vid mötet med Putin i Kirgizistan.

”Ryssland har tidigare tagit viktiga steg i detta område och nu är den bästa chansen för nya åtgärder från er sida”, tillade Rohani med hänvisning till västvärlden och USA.

Reuters rapporterade från Wien på torsdagen och citerade iranska regimens nya ambassadör till Internationella atomenergiorganet (IAEA), Reza Najafi, med att säga ”Iran kommer att samarbeta med FN:s atomenergiorgan för att hitta sätt att överkomma befintliga problem en gång för alla”.

Reza Najafi, som deltog i sitt första styrelsemöte för IAEA, upprepade Irans hållning om att landet inte kommer att avstå från vad man kallar sin legitima rätt till ett fredligt kärnteknikprogram, rapporterar Reuters.

”Iran står redo att på ett trovärdig sätt engagera sig och undanröja alla oklarheter kring sin kärntekniska verksamhet men utifrån sina rättigheter och skyldigheter som är erkända under icke-spridningsavtalet (NTP)”, sade Najafi i sitt tal till de 35 medlemsstaterna i IAEA:s styrelse på torsdagen.

Iranska regimens referens till internationella normer och rättigheter under NPT är en indirekt hänvisning till att Iran inte kommer att ge upp sin rätt att anrika uran, vilket FN:s säkerhetsråd kräver i sina sex senaste resolutioner.