Motståndsrörelsen, Nyheter

Sju gisslan ska överlämnas till Iran

De sju medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin som har tillfångatagits av irakiska styrkor efter den blodiga attacken mot Camp Ashraf första september, hålls nära Bagdads flygplats, säger iranska motståndsrörelse i ett uttalande på tisdag.

Gisslan riskerar att överlämnas till den iranska regimen under de närmaste dagarna, enligt uttalandet.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, påminner om att alla medlemmarna i Camp Ashraf åtnjuter statusen skyddade personer under Fjärde Genèvekonventionen och beaktas som asylsökande av FN:s flyktingkommissariat (UNCHR).

Vi uppmanar därför USA:s president och utrikesminister, FN:s generalsekreterare och FN:s högkommissarie för flyktingar, som har direkt ansvar gentemot säkerheten av gisslan, att utan dröjsmål agera för att gisslan ska frisläppas.

Vi kräver även att den svenska regeringen bryter tystnaden om massakern den första september och att offentligt fördöma de irakiska säkerhetsstyrkornas kallblodiga avrättningar av lägerinvånarna.

Vi uppmanar  Sverige att skyndsam utöva påtryckningar på irakiska regeringen att förhindra en eventuell överlämnande att fångarna till Iran och frigivning av dessa personer som hålls i fångenskap.

Namnen på de sex kvinnor och en man som hålls i fångenskap och som har hungerstrejkat under de senaste nio dagarna är följande: Vajihe Karbalaii, Mahbobeh Lashkari, Fateme Sakhai, Fatemeh Tahori, Leila Nebahat, Sadigheh Ibrahimpoor och  Mohsen Niknami.